HERKESE BİTİYATRO PROJESİ
Daha iyi bir tiyatro amacıyla yola çıktığımız ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Herkese Bitiyatro Projesi kapsamında düzenlediğimiz Cesaretin Kanatlara İhtiyacı Yoktur Eğitim Atölyesi başlıyor.
Bizler engelli bireyi sosyal varoluşun çeşitliliği içerisinde yer alan ve aynı zamanda bu çeşitliliğe katkı sağlayan bireyler olarak kabul etmekte, bireyin çeşitli nedenlerden dolayı birlikte yaşamak zorunda kaldığı engelini, insanın biyolojik doğasından çok varlığını sürdürdüğü sosyal ve kültürel ortam içinde, diğer insanlarla iletişim ağı içinde onlarla birlikteyken anlam kazandığına inanmaktayız. Engelli bireylerin yaşadıkları toplumda karşı karşıya kaldıkları engellemelerin, olumsuz kültürel söylemlerin, etiketlemelerin ve damgalamaların yarattığı engellilik durumunun ortadan kalkmasında, engelli bireylere ve toplumun diğer üyelerine büyük görev düştüğünün ve bunun aşılmasında ortak bir mücadele alanının oluşturulması gerektiğini düşünmekteyiz.
‘Her farklılık, bir değere ve zenginliğe sahiptir’
Sanat eğitiminin temelinde olan çok faydalı bilgilerin (doğru nefes almak, ses kullanımı, enerjiyi uyandırmak, kendini toplum ve bireyler karşısında etkin ifade edebilmek, bedenin ifadeli kullanımı vb.) insanoğlunun var olmaya başladığı ilk çağlardan bu yana toplum ve birey üzerindeki iyileştirici etkisi bu çalışmanın oluşturulmasında etkin olmuştur. Oyun oynama kavramının bireyleri birleştirici ve yaşama sevincini yükselten etkisi, engelli diye tanımlanan oysa ki gizlenmiş, açığa çıkarılmamış zenginliklerle kapalı yaşayan “Farklı” bireylerin bilgisine ve kullanımına açmak amacıyla oluşturulan bu çalışma, aynı zamanda bir “kendine ve farklılığına” yaklaşım önerisi sunmaktadır.
İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Herkese Bitiyatro Projesi kapsamında hazırlanan bu yayının içeriği İstanbul Kalkınma Ajansı ve Kalkınma Bakanlığı’nın görüşlerini yansıtmamakta olup, içerik ile ilgili tek sorumluluk Bitiyatro Yapım Org., Laçin Ceylan’a aittir.