Yazar ve arkelog İsmail Gezgin ile sanat ve mitolojiye bir yolculuk yapmak, insanoğlunun bilinçaltının sırlarını taşıyan mitosların sanat eserlerindeki izlerini keşfetmek isterseniz “Sanatın Mitolojisi” semineri 7 Mart Cumartesi günü 14:00 – 19:00 saatleri arasında Bisahne’de.
Bilgi ve başvuru için:
0212 244 02 47 / 0532 262 49 29
bitiyatrobisahne@yahoo.com, info@bitiyatro.com
“Mitoslar, anlamsız, boş zamanlarda anlatılmak için uydurulmuş fantastik masallar değildir. Mitoslar, insanlığın bugüne gelişinin öyküsünü verebilecek kültürel zenginlikler içeren, hatta hayatımızı şekillendiren, sınırlamalar getiren, kültür dediğimiz şeyin DNA’sıdır…
Her mitin bize sunduğu sözel bir resim söz konusudur; hatta beli süreçleri anlatmaları nedeniyle birçoğu hareketli resimlerden oluşan sinema ürünleri oldukları bile düşünülebilir. Mitoslar antik çağların psikolojilerini yansıtır. Sanat da en azından başlangıçta, psikolojik bir ihtiyaçtan kaynaklanmıştır. Bu anlamda mitoslarla sanatın aynı kaynaktan çıktığını ileri sürebiliriz. Bir başka deyişle, yazılı kültür mitosları, yazı öncesi insanının mağaraların kuytu köşelerine veya taşlara yansıttığı mitolojik ifadelerinin devamı niteliğindedir.
Sanatın Mitolojisi’nde, kimi zaman sanattan hareketle mitosa kimi zaman ise mitostan hareketle sanata doğru yolculuğa çıkacaksınız…”
1988 yılında Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümünü bitirdikten sonra aynı okulda Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini de tamamladı. 1995 yılından bu yana Ege Üniversitesi, Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu, Turist Rehberliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. İsmail Gezgin, Anadolu’nun birçok yerinde arkeolojik kazılara katılmasının yanı sıra İzmir ve çevresinde yapılan yüzey araştırmalarında da bulunmuştur.
İsmail Gezgin,Psikeart, Memlekent, Artistve Gastro Dergilerinde sanat, arkeoloji, tarih ve yemeğin kültür tarihi konulu yazılar yazmakta ve Çeşme’de yaşamaktadır.